Tajine van kalfsvlees met kweeperen en dadels

Tajine van kalfsvlees met kweeperen en dadels Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 14 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten Tajine

  • 800 gram kalfslappen, in grove blokjes
  • 2 middelgrote uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 el platte peterselie, fijngehakt
  • 2 el korianderblaadjes, fijngehakt
  • 1 zakje saffraanpoeder (voor kleur)
  • 3 draadjes saffraan
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1 tl ras el hanout*
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie (geschikt voor bakken en braden)

Ingrediënten voor kweeperen met dadels

  • 1 kg kweeperen
  • 1 – 3 el suiker (naar smaak)
  • 1 el oranjebloesemwater (facultatief)
  • 3 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el geklaarde boter
  • Zonnebloemolie
  • 8 dadels
  • Handjevol sesamzaad

Via Twitter las ik dat Rahma Amrani deze heerlijke tajine gemaakt had. Meteen een berichtje gestuurd en Rahma wilde het recept wel met jullie delen. Hoera! De Arabische keuken is echt een geweldig lekkere keuken. Probeer maar eens ergens een echte Bastilla/Pastilla te eten (zoete, kruidige vleespastei)! Het koken van vlees met fruit is in de Arabische keuken vrij gebruikelijk. Deze tajine is hier een perfect voorbeeld van. Rahma, ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept!

Meng het kalfsvlees met de uien, knoflook, peterselie, koriander, saffraan, kaneel, ras el hanout en gember. Voeg naar smaak peper en zout toe en wrijf alles goed in het vlees. Bij voorkeur doe je dit vooraf waarna je het vlees een nacht in de koelkast laat marineren.

Neem een pan met een zware bodem en giet hier een flinke scheut olijfolie in. Voeg gemarineerde vlees toe en braad kort aan op middelhoog vuur. Zodra het vlees mooi gebruind is ca 4 dl warm water toevoegen en het vlees ongeveer 45 minuten laten stoven op een matig vuur. Wel regelmatig controleren of er nog genoeg water in de pan zit. Anders nog wat bijvoegen.

Maak ondertussen de kweeperen schoon, verwijder klokhuis en verdeel in partjes. Doe de geklaarde boter en een weinig zonnebloemolie in een koekenpan. Rangschik de kweeperenpartjes in de koekenpan en doe er het kaneelstokje bij. Zout de kweeperen heel licht. Bestrooi alles vervolgens rijkelijk met suiker. Voeg als je dat lekker vind ook wat oranjebloesemwater toe. Voeg de dadels toe, zet een deksel op de koekenpan en laat de kweeperen onder zacht vuur gaar stomen. Afhankelijk van het formaat kweepeer en hoe groot de partjes zijn gesneden duurt dit ongeveer 20 minuten. Een kwestie van proeven.

Rooster ondertussen de sesamzaadjes op een laag vuur in een koekenpan goudbruin. Als de kweeperen zacht zijn, deksel verwijderen en een paar eetlepels van de vleessaus plus 2 el honing toevoegen (evt. ook nog een snufje kaneel). Laat de kweeperen goudbruin karamelliseren. Schep het vlees in een voorverwarmde schaal (of presenteer deze in de tajine) en schik de kweeperen rondom. Verdeel 1 el honing over de kweeperen en bestrooi met sesamzaad. Serveer met een plat Marokkaans of Turks brood.

Dit recept heb ik gekregen van Rahma Amrani. Eigenaresse van kookstudio couscous&zo, ze kookt, verzorgt catering en workshops en is gespecialiseerd in de Marokkaans en Arabische keuken.

* Ras el hanout
Ras El Hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het betekent letterlijk “het beste van de winkel”. Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt. Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Marokkaanse winkels. Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd. Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

Reacties

  1. Oscar Gennissen 7 december 2011 08:58 uur

    Lijkt me fantastisch, dank. Ook nog couscous erbij serveren? zijn daar nog suggesties?
    Groet Oscar

  2. Robin 8 december 2011 17:24 uur

    “laat de kweeperen onder zacht vuur gaar stomen.”

    Hoe lang duurt dat ongeveer? Twee minuten? Dertig? Drie uur?

  3. Okke Amerongen 8 december 2011 21:04 uur

    Hallo Robin, Ik heb het even nagevraagd bij Rhama en ze schreef het volgende: is afhankelijk van formaat van kweepeer en hoe groot de partjes zijn gesneden. Kwestie van proeven. Normaliter ca. 20 min..
    Ik zal het ook even aan het recept toevoegen.

  4. Okke Amerongen 8 december 2011 21:14 uur

    Hallo Oscar, Ik heb het even nagevraagd bij Rahma: in Marokko wordt het met brood gegeten. Maar met couscous is het vast ook lekker.

  5. Robin 9 december 2011 14:44 uur

    Dank je, een richtlijn is altijd wel fijn als je nog nooit eerder met iets gekookt hebt. Hoewel, ik heb wel eens kweepeer gemaakt, beetje als stoofpeer en dat sudderde dus uren. Vandaar mijn verwarring denk ik.

  6. Okke Amerongen 9 december 2011 18:21 uur

    Hallo Robin, Geen probleem hoor, de ene kweepeer is de andere ook niet qua kooktijd. Soms vergis ik me er ook nog wel eens in en is het ineens heel snel gaar. Een andere keer moet je het wat langer laten koken. Wel even goed in de gaten houden dus. Veel succes!

  7. Robin 11 december 2011 21:24 uur

    Gemaakt!

    De kweeperen:
    foto kweeperen met dadels.

    En een variant op ’t vleesgerecht, namelijk:
    hele lamsschouder in saffraanmarinade.

    Was lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept.

  8. Okke Amerongen 12 december 2011 17:31 uur

    Ha Robin, Ziet er allemaal prachtig uit. Daar halen zeker veel mensen inspiratie uit!

  9. rahma amran 7 januari 2012 20:38 uur

    Ziet er goed uit Robin! Leuk dat je het recept hebt gemaakt. Is inderddaad ook heel lekker met lamsvlees.

  10. Urs 18 december 2012 22:29 uur

    Beste, het word mij ff niet duidelijk of ik met het stoven van de kweeperen er ook water bij moet doen. En hoeveel?? Idem als de oranjebloesem. Hoeveel?
    En schillen of niet schillen? Omdat vaak word gezegd dat de smaak hem veel in de schil zit.

    Met het marineren van t vlees heb ik ook een scheutje olie gebruikt. Dat was me ook niet helemaal duidelijk. Hoop dat ik morgen antwoord heb. Want ga ik t maken.
    Gr.

  11. Okke Amerongen 19 december 2012 20:07 uur

    Beste Urs, Schillen is niet nodig. Veeg indien nodig wel even het dons van de kweeperen. De schil is na het koken zacht en dun, daar heb je echt geen last van. Water toevoegen is niet nodig tenzij het droog kookt en aan dreigt te bakken. Dan kun je een scheutje water toevoegen. Veel succes!

  12. mia 6 september 2014 20:26 uur

    enkele jaren na elkaar werden onze Kweeperen, opgehaald door een Marokkaans restaurant in Mechelen , en die heeft dan ook een keer of twee , speciaal voor ons, tajine met kweepeer voor ons gemaakt, lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  13. fado 11 september 2014 18:30 uur

    Bedankt voor deze recept zeker n keer proberen heb ik veel zin in Mmmmmmmmmmm lekker

  14. fado 14 september 2014 18:38 uur

    heb ik net gamaakt man man smaakpappillen zijn wakker geworden dank u