Kip met kweeperen uit Roemenië

Kip met kweeperen uit Roemenië Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
60 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 2 kweeperen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 ajuin, gesnipperd
  • 1 eetlepel bloem
  • enkele eetlepels olie
  • peper, zout
  • brood om bij gerecht te serveren

Marian uit België stuurde mij een e-mail: Ik zou graag een recept insturen voor je leuke site over kweeperen. Ik maakte kip met kweeperen op zijn Roemeens. Ontzettend leuk natuurlijk zeker omdat de Roemeense keuken voor mij totaal onbekend is. Dat maakt het des te leuker dat ze daar ook met kweeperen koken. Marian, ontzettend bedankt dat je dit leuke recept wil delen!

Verhit een deel van de olie in de pan. Bestrooi de kippenbouten met zout en peper. Braad de kippenbouten aan, tot ze rondom bruin zijn en haal ze uit de pan. Hou ze warm op een bord.

Voeg wat olie toe en verwarm. Schrob de kweeperen schoon en snij ze in dunne schijfjes. Snijd het klokhuis eruit, maar laat de schil eraan. Bak de schijfjes kweepeer in enkele minuten aan 2 kanten tot ze goudbruin zijn. Werk snel want kweepeer verkleurt meteen. Als je de stukjes kweepeer in verschillende delen moet bakken, wacht dan met de tweede kweepeer aan te snijden tot je terug plaats in je pan hebt. De schijfjes kweepeer zullen door ze in hete olie te bakken een beetje karameliseren, door de suiker die in de kweeperen zit. Haal de kweeperen uit de pan en hou ze warm op een bord.

Voeg de gesnipperde ajuin toe en bak hem tot hij glazig is. Voeg de bloem toe en bak die al roerend een minuut mee. Voeg de wijn toe en laat even inkoken. Voeg de kippenbouillon toe. Voeg nu ook de kippenbouten en de kweeperen toe. Laat 30 à 40 minuten afgedekt sudderen, tot de kip gaar is.

Ondertussen is de smaak van de kweeperen in de saus getrokken. Je kan eventueel een beetje suiker toevoegen als je het wat zoeter wilt, ik heb dat niet gedaan.
Ik heb wel een half lepeltje gemberpoeder en een half lepeltje kaneelpoeder toegevoegd, voor de smaak, hoewel dit natuurlijk niet meer zo Roemeens is :-). In Roemenië eet je dit gerecht traditioneel met brood.

Dit recept verscheen eerder op het website van Marian: Avonturen in de keuken. Neem hier zeker een keer een kijkje voor nog veel meer bijzondere recepten.

Reacties

  1. Marian 18 januari 2012 17:42 uur

    Dank je wel Okke! 🙂

  2. Okke Amerongen 19 januari 2012 00:41 uur

    Hallo Marian, Jij ook bedankt voor je lekkere recept. Super leuk!