Griekse kweeperen met kruiden, uit de oven

Griekse kweeperen met kruiden uit de oven Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 11 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
120 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten:

  • roomboter
  • 4 kweeperen
  • 24 kruidnagels
  • 2 dl rode dessertwijn zoals mavrodaphne, banyuls of port
  • flink stuk citroenschil (zonder wit)
  • 5 eetlepels suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 theelepel pimentkorrels

Van Brigitte uit Woerden ontving ik haar favoriete kweepeer recept. Dit recept is in 5 minuten te maken en je kunt het dan gewoon 2 uur in de oven zetten. Als het klaar is ruikt je hele huis lekker naar alle kruiden en de kweepeer. Heerlijk!

Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak een grote ovenschaal waar 8 halve kweeperen in passen (of gebruik 2 kleinere schalen). Beboter de schaal. Wrijf het dons van de kweeperen en was ze. Snijd de kweeperen in de lengte door de helft. Laat de schil en het klokhuis eraan en leg ze met de opengesneden kant naar beneden in de ovenschaal. Druk in iedere halve kweepeer 3 kruidnagels en leg er een stukje boter op .

Breng nu 350 milliliter water met de wijn, citroenschil, kaneelstokjes en piment aan de kook en los de suiker hierin op. Giet het over de kweeperen in de ovenschaal. Leg op iedere kweepeer een stukje boter.

Zet de schaal 2 uur in de oven. Giet af en toe met een lepel wat kookvocht over de kweeperen. Let op dat ze niet droogkoken en giet indien nodig wat extra water erbij.

Na 2 uur zijn de peren heerlijk zacht en is het vocht ingekookt tot een kruidige saus. Serveer deze peren met room, echte vanillevla, dikke Griekse yoghurt, mascarpone of kwark. Ook bij een stuk pittige kaas is dit heerlijk. Je eet dit gerecht direct uit de oven of op kamertemperatuur. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Anita 15 oktober 2010 18:05 uur

    Dit lijkt me erg lekker. Heb net kweeperen van de buurman gekregen en zoek nog leuke orginele recepten. Deze ga ik zeker bewaren en uitproberen. Heb wel al gelei gemaakt en de carne de morelho ligt nog in de oven te drogen.

  2. Okke Amerongen 16 oktober 2010 18:01 uur

    Mooi werk Anita. Laat zeker even weten hoe het gelukt is!

  3. maria 20 oktober 2010 16:59 uur

    ik wil graag weten waar ik deze peren kan kopen alvast bedankt

  4. Angela Dekker 20 oktober 2010 17:20 uur

    Hallo
    Ik heb net vanmiddag een maaltje kweepeer van iemand gekocht. De boom was jong dus gaf nog niet veel vruchten. Ik zocht al heel lang naar de kweepeer maar koop nu zelf een boom dan heb ik ze hopenlijk volgend jaar zelf.
    Heb al heel wat recepten gespaard en ga het nu zeker uit proberen.

    Groetjes Angela

  5. Okke Amerongen 20 oktober 2010 18:54 uur

    Hallo Maria, Ik heb een overzicht waar je kweeperen kunt kopen: http://www.kweepeer.nl/te-koop/ verder heb ik hier ook veel adresjes staan: http://www.facebook.com/kweepeer op Marktplaats bieden veel mensen ook kweeperen aan. Ik hoop dat het hiermee lukt om ze te vinden. Veel succes!

  6. Marion Stengs-Swart 22 oktober 2010 17:00 uur

    Er bestaan ook nog groentespeciaalzaken, die volop kweeperen verkopen!
    Wij doen er in onze zaak veel mee, promoten ze met leuke recepten!
    Voor vergeten groenten en fruit kan U ook bij ons terecht
    groetjes Marion

  7. gerdien 26 oktober 2010 12:37 uur

    Eindelijk eens een kweepeerrecept, nl Griekse peren met kruiden, dat interessant lijkt; al die jammetjes en geleitjes komen mijn neus uit. Mijn kast en koelkast staat al vol met jam van allerlei bessen en beien uit eigen tuin (waar ik zelf niet eens van houd/ leuk voor de eters en als kadootjes). Wie heeft er nog meer kweepeerrecepten die eens ‘anders’ zijn? Ik hoorde oa van een Tarte Tartin. Graag doormailen. Groet.

  8. Okke Amerongen 26 oktober 2010 12:55 uur

    Hallo Gerdien, onderaan de pagina Recepten http://www.kweepeer.nl/recepten/ staat een link: Oudere Berichten. Als je daarop klikt ga je naar nog 2 pagina’s met recepten. Daar staat onder andere ook een recept voor tarte tatin en maar 1 recept voor gelei;-)

  9. nia ede 5 november 2010 20:33 uur

    Ik werk op een zorgboerderij in Ede en voor het eerst heb ik kweeperen klaar gemaakt dit recept was GEWELDIG!!!! Het smaakt naar meer!!!! In onze boerderijwinkel verkopen wij ook kweeperen. Ik hoop dat er nog veel meer recepten komen.

  10. Okke Amerongen 6 november 2010 21:22 uur

    Hallo Nia, Er komen nog veel meer kweepeerrecepten dus je kan je hart ophalen! Bedankt voor het compliment!

  11. Helgard Sutterland 30 oktober 2013 16:07 uur

    Wat een verrassing ! op je site terecht gekomen te zijn, Okke ! Van een Griek op de Freiburger markt (D) hoorde ik dat zij daar vaak gegrilde kweeperen – heel verschillend gekruid eten – klaar maken, ook bij vlees te eten. Tuis maakte m’n moeder bijna iedere kerst o.a. kweepeerbrood :
    gekookt kweepeermoes en dat ca.halve cm of iets dikker uit gestreken op een grote houten plank ( of 2 planken ) op een warme plaats laten indrogen ( ’t word dan donkerbruin), vervolgens in schuin gesneden vierkantjes in of puur suiker of suiker met kaneel gehusseld. Zo werd het met andere kerst zoetigheden op een versierd kartonnen bord bij de boom gezet.
    Heb geen familie dichtbij maar ga zeker vaker op je site kijken, !!!