Kip met kweeperen, poulet aux coings

Kip met kweeperen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
75 minuten
Aantal personen:
4

Ingredi├źnten

  • arachide olie of een andere neutrale olie
  • 2 grote uien, ca. 750 g, grof gehakt.
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 6 stukken kip (ongeveer 150 gram per persoon)
  • zout en peper
  • 2 kweeperen, ca. 1┬╝ kilo
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el honing
  • 2 el sesamzaad, geroosterd

Caroline heeft een tijdje geleden al een lekker recept met foto gemaild voor mijn site over kruisbessen. Nu ontving ik een mailtje of ik interesse had in een recept voor kweeperen met kip? Natuurlijk sla ik dat niet af. In de westerse keuken koken we nauwelijks vlees met fruit. In vooral de Noord Afrikaanse keuken komt het veel voor. Het is heerlijk! Caroline, bedankt voor het mooie recept en natuurlijk ook weer voor de mooie foto van Johan!

1. Verhit 3 el olie in een koekenpan met dikke bodem. Voeg de uien toe, bak ze een paar minuten en voeg er gember en kaneel bij. Leg de stukken kip (ik heb kippendijen, zonder bot gebruikt) erop en bestrooi met zout en peper. Leg het deksel op de pan en smoor de kip ongeveer 30 minuten op laag vuur. Keer de stukken eenmaal om. Door het kippenvet en het vocht uit de uien ontstaat er een stevige saus waar wat water aan toegevoegd kan worden. Haal de stukken kip uit de pan, leg ze in een ovenschaal en houd ze warm in de oven.
2. Schrob de kweeperen en snijd ze in vieren. Laat de schil en de klokhuizen zitten. Doe de stukken zo snel mogelijk, voordat ze verkleuren, in kokend water met zout en het sap van 1 citroen. Kook ze in 20 – 30 minuten gaar, maar niet papgaar. Laat ze uitlekken, snijd het klokhuis eruit en snijd elk kwart doormidden.
3. Frituur de kweepeerparten in een laag hete olie tot ze bruin zijn (hierdoor smaken ze gekarameliseerd). Laat ze uitlekken en doe ze in de uiensaus. Voeg honing en citroensap toe en laat de saus, met het deksel op de pan, op heel laag vuur nog een half uurtje sudderen. Giet de saus over de kip en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Lekker met couscous.

Bron: “De Joodse keuken” van Claudia Roden (link naar Bol.com)

‘Dit is een vreselijk lekker gerecht dat door Joden uit vele landen wordt gemaakt. Het zijn de aromatische kweeperen die het zo bijzonder maken. Dit recept is een Marokkaanse versie, die op feestdagen en bij speciale gelegenheden werd gegeten wanneer er kweeperen waren. Ik beveel het warm aan.’

Bron: Dit recept mocht ik gebruiken van Caroline Brouwer en komt van haar mooie weblog boordevol lekkere recepten.

Reacties

  1. Marije 3 januari 2012 20:38 uur

    Erg lekker! Laat de kweeperen wel goed bruin worden, dan zijn ze het lekkerst.

  2. Okke Amerongen 6 januari 2012 09:05 uur

    Hallo Marrije, Leuk om te horen dat het lekker was. Bedankt voor je tip voor de kweeperen!

  3. Marja van der Jagt 8 februari 2013 23:00 uur

    Dit is echt een geweldig recept we hebben genoten.
    We hebben er snijbiet met knoflook en citroen bij gemaakt en tarly bij gegeten
    om het geheel kompleet te maken.
    bedankt

  4. Marianne stam 9 januari 2014 18:17 uur

    We hebben het vandaag voor de tweede keer gegeten, heerlijk!!!