Kweepeercompote van sinaasappelsap met kaneel & steranijs

Kweepeercompote van sinaasappelsap met kaneel en steranijs Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediƫnten

 • 6 grote kweeperen
 • 1 liter sinaasappelsap
 • 1 pijp kaneel
 • 2 of 3 steranijs ( kwestie van smaak)
 • halve kilo suiker of meer als je van zoet houdt

Van Agnes Raaff ontving ik dit lekkere recept voor kweeperencompote met sinaasappelsap, kaneel en steranijs. Ze schreef: Nu ik mijn voorraad kado-potjes weer klaar heb, wil ik mijn succes recept ook met anderen delen. Ik noem het kweeperencompote en het is een variatie van een recept wat ik eens kreeg in een klein restaurant, waar kweeperen in het dessert verwerkt waren. Ik hoop dat velen er net zoveel plezier aan gaan beleven als ik. Dat weet ik wel zeker Agnes, dit klinkt echt heerlijk en op de foto ziet het er ook erg lekker uit!

Doe alles in een grote pan op de peren na. Was de peren goed. Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Snij in niet te kleine stukken, (anders wordt het moes.) Slechte stukken of verkleurde ook weg snijden. Doe de stukjes meteen in het sap om bruin worden te voorkomen.

Breng aan de kook en laat het geheel kort koken. De stukjes moeten net zacht geworden zijn, dus goed opletten. Verwijder de kaneel en steranijs en doe de stukjes in schone potten (grote of kleine). Breng het sap weer aan de kook en vul daarmee de potten tot boven. Sluit de potten en zet ze omgekeerd weg.

Je zult merken dat er vrij veel sap over blijft. Daarmee maak ik meestal nog een keer het zelfde, met wat extra sinaasappelsap en suiker. Met het sap wat daarna overblijft, maak ik jam. Hiervoor snij ik hele kleine stukjes van de peren of ik rasp ze direct in het sap en dan gewoon jam koken. Wel opletten er zit al suiker in!!! Het is ook mogelijk het sap samen met het sap, wat ik uit de schillen en weggesneden klokhuizen en slechte plekken heb getrokken, een gelei te maken.

Agnes, ontzettend bedankt voor het delen van je succesrecept!

Reacties

 1. Ann Huijts 30 oktober 2013 08:35 uur

  Ik heb bovenstaand recept gemaakt. Het is heerlijk, maar het sap blijft wel erg dun. Is dat de bedoeling? van het overgebleven sap heb ik gelei willen maken, die blijft ook heel dun. Wat doe ik fout?

 2. Annemiek van Moorst 2 september 2014 15:11 uur

  Een heerlijk recept. Heb er 7cm dik stuk fijngeraspte gemberwortel aan toegevoegd, 2 kaneelstokjes, 4 steranijs, minder suiker nl. 300 gram rietsuiker en op het einde flinke scheut Grand Marnier. Heb twee batches gemaakt en toen was het sap ook op.
  Hier in Italiƫ waren de kweeperen dit jaar nu al eind augustus rijp! Een maand eerder. 50kg of meer van 2 boompjes.

 3. margaret 28 oktober 2014 02:06 uur

  Ik heb het ook gemaakt 2x het recept. Er zaten wat bruine stukken bij die heb ik eerst meegekookt en daarna verwijderd. De bruine stukken heb ik met de staafmixer glad gemaakt,en met wat overgebleven sap en wat sap van het aftreksel van de schillen dunner gemaakt. Daarna nog even opgekookt en in potjes gedaan. Lekker als broodbeleg maar ook goed te gebruiken als bv taartvulling. Smaakt heerlijk.