Kweepeercompote met Rochefort 10

Kweepeercompote met Rochefort 10 Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
90 minuten
Aantal personen:
6
 • 1 kilo kweeperen, geschild en ontpit
 • 1 liter water
 • ½ flesje Rochefort 10 (te krijgen bij de Mitra)
 • 200 gr suiker

Koken met bier doe ik bijna nooit en bij echt lekker eten grijp ik al snel naar wijn. Bij de mannen van Bestetotnutoe, is het juist andersom. Die koken met bier en drinken bij iedere maaltijd het juiste biertje! Af en toe krijg ik bierbijles van ze. Dat is zeker geen straf! Maar bier met kweeperen, het zal toch niet?! Na eerder al bier met chocolade en bier met vijgen geproefd te hebben moet ik Hayo en Arnoud WEER gelijk geven. Ook dit is geweldig lekker! Lees hier het verslag van Hayo en Arnoud of vraag of ze een bierproeverij voor je organiseren.

Bier, dat vinden we lekker. We schrijven er graag over op: www.bestetotnutoe.nl. Eten, dat vinden we ook erg lekker. Wat we dan helemaal geweldig vinden is bier en eten samen. Dat hebben we dan ook gedaan. We hebben een schitterend herfstmenu samengesteld. Bij de gerechten een bijpassend biertje gezocht.

Aangezien Okke een gezellige vent is die je er goed bij kunt hebben was hij ook uitgenodigd. De uitnodiging was de deur uit en toen sloeg de schrik ons om het hart. We krijgen hier wel Mister Kweepeer over de vloer. Dan moeten we natuurlijk wel iets maken met kweeperen. Maar wat?
De kweepeerkoning kent natuurlijk alle recepten.

Tijdens de geheime kweepeersessies met de incrowd worden natuurlijk de meest exquise kweepeergerechten geserveerd. Kaviaar van Steuren die alleen gevoerd worden met kweeperen. Ganzenlever van ganzen die met kweepeer getrechterd werden. Oesters met een schuim van kweepeer. Kreeft afgelakt met kweepeersiroop.

Oh shit, wat nu? Rustig, kalm, adem in en adem uit. We gaan niet moeilijk en exclusief, we gaan terug naar de basis. Gewoon simpel en goed. Een kweepeercompote met trappistenbier. Niet te ingewikkeld.
En lekker? En of! Voordat de schaal het einde van de tafel had bereikt was ie leeg. Zelfs de Lord of Kweepeer was erg te spreken. Voor diegene die het thuis willen proberen, het recept. Met een goedkeuringstempel van de meester.

Het recept:

Zet de kweeperen op met het water, het bier en de suiker. Laten koken totdat het er uit ziet als roze appelmoes met stukjes. Dan kan makkelijk anderhalf uur duren. Dan is het klaar. Simpeler kan niet. Dit is voor vier personen.

Reacties

 1. rodie 27 september 2011 18:45 uur

  Hallo Okke,
  Het is weer kweeperentijd en ik kijk naar nieuwe recepten om uit te proberen.
  Een vraagje over dit recept. Is dit een bijgerecht???
  Hartelijke groeten.

 2. Okke Amerongen 27 september 2011 21:18 uur

  Hallo Rodie, Ik ben ook helemaal blij dat het weer kweeperentijd is. Dit recept is een bijgerecht maar het is lekker genoeg om het als stevig nagerecht te eten. Na een kruidige maaltijd bijvoorbeeld. Ben benieuwd hoe dit recept je bevalt! Bier is nogal ondergewaardeerd ten opzicht van wijn maar dit is echt heerlijk.

 3. rodie 20 oktober 2011 21:47 uur

  Het bier niet kunnen krijgen bij mij in de buurt.
  Ga het nog proberen met andere trapisten bier, als ik er tijd voor heb.
  Het lijkt me een lekker recept.

 4. Okke Amerongen 21 oktober 2011 15:07 uur

  Ha Rodie, Ik zou een stevig en zwaar biertje nemen met een zoetje erin.