Kweepeertaartjes in Weckglas

Kweepeertaartje in Weckglas Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 17 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Aantal personen:
12

Ingrediënten

  • 270 gram boter
  • 5 eieren
  • 270 gram suiker
  • 300 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • olie
  • panneermeel
  • 1,5 eetlepel poedersuiker
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 pot kweepeercompôte met stukjes (of maak onderstaand recept)

Weckglazen gebruik je meestal om vruchten in te maken zodat je ook buiten het seizoen nog lekkere jam of vruchten hebt. Het is ook mogelijk om Weckglazen te gebruiken om er taart in te bakken. Zo heb je altijd wat lekkers in huis. Handig voor onverwacht bezoek of als je zelf trek hebt in een lekkere taart maar geen zin om er een te bakken.

Geen pot kweepeercompôte met stukjes op voorraad? Dan heb je nodig: 2 kweeperen, suiker en een smaakmaker. Schil kweeperen, haal de klokhuizen er uit en snijd mooie dunne stukjes kweepeer. Kook de stukjes beetgaar in de pan met water en suiker naar smaak. Kook een van de volgende smaakmakers mee: citroenschil, vanillepeul of twee kardemompeulen.

Smeer 6 Weckglazen met een inhoud van 0,25 liter in met olie. Bestrooi de binnenkant van de glazen nu met panneermeel zodat je de taartjes straks goed uit het Weckglas kunt krijgen. Smelt de boter op laag vuur. Klop de eieren met de suiker schuimig en roer gezeefd bloem erdoor. Roer de vloeibare boter door het deeg.

Stappen voor kweepeertaartjes in Weckglas Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Verwarm de oven op 175 graden/hete lucht 160 graden. Leg onderin het Weckglas een laagje kweepeerstukjes en vervolgens een laagje beslag. Herhaal dit zodat je 3 laagjes kweepeer hebt en sluit af met een laagje beslag. Let op: de Weckglazen moeten niet voller dan 2/3 en uiterlijk 3/4. Deze taartjes rijzen flink en dan krijg je de deksel er niet goed op zonder de taartjes in elkaar te drukken. Dat is jammer want dan ziet het er minder mooi uit.

Kweepeertaartjes in Weckglazen met deksel, ringetjes en klemmen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Bak de Weckglazen 20 minuten op een rooster in de oven. Meng het amandelschaafsel met de poedersuiker. Bestrooi na 20 minuten de taartjes met het amandel- poedersuikermengsel. Bak de Weckglazen nu nog 20 minuten. Leg de rubberen ringen van de Weckglazen in een bakje water. Leg de ringen op de deksels. Haal de taartjes uit de oven en doe direct de deksel met rubberen ringen erop. Gebruik de metalen beugeltjes om de deksel vast te zetten. Je hebt nu 6 heerlijke taartjes die je een jaar kunt bewaren.

Reacties

  1. beatrix soesbergen 23 oktober 2012 20:12 uur

    Lijkt me heerlijk dit recept! Als ik de taartjes na verloop van tijd uit de weckglazen wil halen, eet ik ze dan koud of nog even in de oven?

  2. Okke Amerongen 28 oktober 2012 07:55 uur

    Hallo Beatrix, De taartjes kun je zo eten maar je kunt ze ook opwarmen. Ik eet ze zelf zo uit de pot maar dat is een kwestie van smaak. Alvast eet smakelijk!

  3. martha 2 november 2012 13:24 uur

    hallo
    is het ook mogelijk om jam potjes hiervoor te gebruiken
    m.v.g.. martha

  4. Betsie Dogger 18 november 2012 19:20 uur

    Ik heb net voor een aankomende high tea een Kweepeertaart gemaakt met een pak appeltaartmix voor de bodem en rand.
    Door de kweepeer heb ik honing gedaan en een grote theelepel speculaaskruiden, ben benieuwd naar het resultaat.

  5. Okke Amerongen 28 november 2012 15:14 uur

    Hallo Martha, Met jampotjes moet het ook wel kunnen. Als de jampotjes veel groter of kleiner zijn moet je er wel even rekening mee houden met dat de baktijd dan dus langer of korter is. Laat zeker even weten of het gelukt is.

  6. marjolijn 6 augustus 2013 19:36 uur

    leuke site en tips! Ik zocht informatie over de kwee peer voor een tapa.;-))
    En vroeg me af of ik de kwee hier in Peru zou kunnen vinden. Vast wel omdat hij vooral voorkomt in de zuidelijke landen. Ik ga op zoek en dan oa. het taartje in de pot maken. Dank je wel. Laat het wel horen. De site is opgeslagen ;-))

  7. Ann 11 oktober 2013 15:20 uur

    Beste Okke,
    bedankt voor al die originele recepten! Gisteren heb ik de cakejes in weckglas gemaakt, ze zijn echt lekker. Alleen vraag ik me af of ze echt wel een jaar houdbaar zijn, heb je dat al geprobeerd? Ik denk dat ze niet zullen schimmelen maar zijn ze dan nog lekker vers? Als je de potjes sluit komen er druppeltjes op het dekseltje – condensatie: maakt dat niets aan de houdbaarheid/smaak van het gebakje?
    Groeten, Ann

  8. Okke Amerongen 13 oktober 2013 19:42 uur

    Hallo Ann, Ik heb het eerlijk gezegd nog niet geprobeerd omdat ze altijd eerder op zijn. Ik ben nu in Berlijn en hier verkopen ze ook taartjes in weckpotten met een houdbaarheid van een jaar. Omdat alles zo pot dicht zit denk ik dat het gewoon echt kan én lekker blijft.

  9. Margo 5 november 2013 17:31 uur

    als je een paar druppels alcohol in het dekseltje van de weckpot schenkt en dit aansteekt en meteen het dekseltje sluit zit er garandeerd geen zuurstof meer in het potje. de brandende alcohol verbruikt al de zuurstof

  10. Justin Case 8 november 2013 11:52 uur

    Leuk recept, maar net als Ann betwijfel ik de houdbaarheid van de taartjes. De pot zelf is wel steriel na het bakken, denk ik. Maar de rubber ring en het deksel moeten toch echt uitgekookt worden, en dan niet meer met je handen aanraken. Je kan de weckpotten echt luchtdicht krijgen door de gesloten pot (met beugeltjes erop) een half uurtje in net niet kokend water te zetten – het water komt tot ongeveer driekwart van de pothoogte. Ik doe een theedoek in een grote pan, daar zet ik de potten op.
    Je kunt daarna de beugeltjes eraf halen, want de pot is dan vacuüm getrokken.
    En dan nog zou ik het niet langer dan een half jaar bewaren – als ik dat al zou halen 😉

  11. Ann 8 november 2013 13:26 uur

    ik denk niet dat de cake zal beschimmelen maar ik vrees dat hij niet meer lekker zal zijn, een gewone cake blijft toch ook geen wekenlang lekker.
    Ondertussen heb ik al iets uitgeprobeerd. Ik heb heel de weckpot + ring in de oven gezet, normaal zijn boven de 72° alle bacterien/kiemen dood, dus geen probleem. Na het sluiten van het deksel vormden er zich echter wel waterdruppels op de deksel die naar beneden vielen, dus op de cake, ik weet niet of dat de smaak/textuur niet beïnvloed. Uiteraard was alles ook al binnen de week op en stelde het probleem zich niet echt, het blijft een mooie manier op de cake te presenteren.

  12. Lein 19 november 2013 20:33 uur

    Leuk recept, en leuk idee, taartjes op voorraad, zeker het proberen waard.
    Het lijkt me dat de waterdruppels niet veel kwaad kunnen, omdat het het vocht uit de warme taartjes zelf is.
    Als je verse taart of cake laat staan dan wordt ie op een gegeven moment droog omdat dat vocht verdwijnt, in zon potje zal het juist mooi smeuïg blijven in zn eigen vochtigheid (uiteraard moet het wel al goed gaar zijn voor dat dekseltje er op gaat). En na een (half) jaar lijkt het dan alsof ie net gebakken is! 😀

  13. Shirley 14 december 2013 13:10 uur

    Leuk recept maar het bewaren lijkt me problematisch. Je loopt in dit soort baksels toch het risico op botulisme. Zie ook http://www.livestrong.com/article/473572-information-on-baking-banana-bread-in-a-jar/

  14. Okke Amerongen 16 december 2013 22:05 uur

    Hallo Shirley, Bedankt voor je informatie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog nooit eerder gehoord heb. Ik woon en werk op dit moment in Duitsland en daar verkopen ze op markten en delicatessenwinkels diverse taarten in Weckglas terwijl Duitsland op vele gebieden zeer streng gereguleerd is.

  15. Yvette 19 september 2014 14:30 uur

    Hoeveel weckpotjes heb je nodig? En van welke grootte? En hoeveel zit er in een pot kweepeercompote?
    Ik moet ze gaan kopen dus enige richtlijn zou ik graag hebben 🙂
    Dank, Yvette

  16. Okke Amerongen 19 september 2014 16:17 uur

    Hallo Yvette, Het staat in het recept. Zes weckglazen van 0,25 liter. Veel succes!

  17. Marij 23 september 2014 23:17 uur

    Deze taartjes heb ik vorig jaar gemaakt. Na 6 weken waren ze nog lekker. Na een half jaar niet meer….