Kweepeercompote met citroengras

kweepeercompote met citroengras Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 30 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
60 minuten

Ingrediënten

 • 3 kilo kweepeer
 • 1 kilo geleisuiker
 • 6 stengels citroengras
 • sap van 1 citroen
 • bodempje water

Via mijn sites maar ook via Facebook en Twitter ontmoet ik veel andere lekkerbekken. Zo kom ik ook aan dit recept van Silvana Birrento Munte. Zij is gek van kweepeer net als ik. We wisselen regelmatig recepten en andere tips uit. Dit keer kwam ze met een hele lekkere variant op de bekende kweepeercompote. Bedankt Silvana!

Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukken. Breng ze in een pan aan de kook met een bodempje water en het sap van 1 citroen. Dan verkleurt het niet. Knoop de 6 stengels citroengras aan elkaar en kook ze mee.

Kook het geheel nu in ongeveer 1 uur tot moes of haal aan het einde even een lepel erdoor om het wat fijner te maken. Voeg de geleisuiker toe. Laat het nu nog 4 minuten doorkoken, verwijder nu de citroengras, dan in glazenpotten en 5 min onderste boven zetten.

Tip van Silvana:

Eet deze compote met een lekker stuk pittige kaas (zie foto van Silvana).

Reacties

 1. Dick rakhorst 22 augustus 2011 09:03 uur

  Wat leuk dat er meer interesse is voor kweeperen
  Interart brengt natuur en cultuur in harmonie en heeft oa hoogstamfruit (oude rassen) maar ook kweeperen en mispels
  Samen met koks leuke gerechten maken ?

 2. Antoine Wilbers 9 september 2011 21:12 uur

  het smaakt echt fantastisch. Een smaak die moeilijk te omschrijven is maar erg lekker.

 3. Okke Amerongen 10 september 2011 07:33 uur

  Ha Antoine, Mooi dat het goed gelukt is!

 4. margriet en archie barendse 19 september 2011 15:22 uur

  19 sept.
  Onze kweeperen zijn rijp! 2 weken eerder dan andere jaren. vandaag gaan we likeur maken(moet 4 maanden staan) en we maken taarten, compote en gelei. De komende 2 dagen zijn we daar zoet mee!

 5. Okke Amerongen 19 september 2011 22:04 uur

  Veel succes Margiet en Archie, De kweepeer is een geweldige vrucht maar je bent er inderdaad wel even zoet mee 🙂

 6. magda 20 september 2011 20:04 uur

  Mijn vriendin bracht een emmer kweeperen mee. Ik heb nog nooit kweeperen gehad en in werkelijkheid ook nog nooit gezien.Nu was ik op zoek wat ik er allemaal kan meedoen en kwam zo hier terecht. Morgen begin ik er aan!.

 7. Okke Amerongen 21 september 2011 07:38 uur

  Hallo Magda, Veel succes met de kweeperen. Het is een heerlijke vrucht maar je hebt er wel vrij veel werk van maar… dat is het zeker waard!

 8. pLUT0 24 september 2011 18:41 uur

  hallo Margriet en Archie,

  ik maak zelf altijd limoncello en daarom ben ik wel benieuwd naar jullie likeur-recept.
  willen jullie dat niet met mij (ons) delen

 9. Marie Louise Dekkers 29 september 2011 08:33 uur

  Zojuist terug van de vakantie waar we op onze ‘vaste’ stek nu in september ontdekten dat de haag langs een pad uit kweepeerbomen bestaat. We zijn er tot nu toe alleen in het voorjaar geweest! Ik wist niet wat het waren, maar nu thuis in mijn ingredientenboek ontdekte ik dat het kweeperen waren. Van de boer heb ik er een paar meegekregen, dus ga ik er maar een gelei van maken, met citroengras denk ik !

 10. Okke Amerongen 1 oktober 2011 08:22 uur

  Hallo Marie Louise, Mooie meevaller, ineen een hele haag met kweeperen! Veel succes met de oogst en de verwerking.

 11. willeke 3 oktober 2011 09:37 uur

  Ik heb een kweeperenboom staan waarvan de vruchten nu bijna vallen.Andere jaren merkte ik dat als ik ze wilde verwerken,ze helemaal bruin waren vanbinnen ook al waren ze van buiten nog keihard.Kan ik ze dan nog gebruiken.
  Klopt het ook dat ze zeer moeikijk te schillen zijn en het vruchtvlees heel hard?

 12. Okke Amerongen 3 oktober 2011 10:50 uur

  Hallo Willeke, Helaas zijn kweeperen erg hard. Ik kreeg laatst de tip om ze eerst te bevriezen. Na het ontdooien zouden ze veel makkelijker te snijden zijn. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee en weet ook niet of het gevolgen heeft voor de smaak. Als de vruchten wat bruin van binnen zijn kun je er nog wel kweepeergelei of Membrillo van maken. Voor een mooi gerecht zijn ze dan niet meer te gebruiken. Kweeperen met zwarte stippen en ook het bruin worden van het vruchtvlees kun je het beste voorkomen door op tijd te plukken. Dat is dan in ieder geval voor eind september.

 13. willeke 4 oktober 2011 14:37 uur

  Gisteren ben ik meteen aan de slag gegaan met kweeperenjam en met de schillen en klokhuizen ben ik bezig om likeur te trekken.Het blijkt eigenlijk een kweeappel te zijn die we hebben en dit jaar vertonen ze weinig bruine plekken.Gisteren heb ik ook een pan op het vuur gezet voor gelei en die vandaag gemaakt.Ik moest het een keer overdoen omdat het te dun bleef maar het resultaat was wel dat de gelei mooier rood werd.Van de overgebleven moes heb ik het zandtaartje gemaakt en de membrillo.Dat is een heidens karwei!Het duurt echt lang voor het de juiste dikte heeft.In de vorm waar ik het gestort heb,legde ik in een helft walnoten zodat er een extraatje bij zit.Ik ben benieuwd of het zal smaken.
  Al met al heb ik van 3 kilo kweeappels 5 producten gemaakt!Leuk om zo vcan je vrije dag te genieten en te weten dat je een lekker voorraadje hebt aangelgd!Bedankt voor alle tips op je website Okke!Heb je ook ervaring met mispels?Daar heb ik twee dwergboompjes van in de tuin.
  Hartelijke groeten

 14. Okke Amerongen 4 oktober 2011 21:11 uur

  Hallo Willeke, Geweldig dat je meteen 5 kweepeerproducten gemaakt hebt. Membrillo is inderdaad een heidens karwei. Met mispels heb ik wel eens gekookt maar ik ben er niet zo gek op. Het lekkerste was een jam met speculaaskruiden maar dan nog vind ik de kweepeer veel lekkerder. De mispel is wel een hele mooie boom met prachtige bloesem en de vrucht is ook schitterend. Daar kun je ook gewoon van genieten.

 15. rodie 6 oktober 2011 18:03 uur

  In dit recept staat dat je de peren alleen moet schillen. Klopt dit?
  Als het tot moes gemaakt moet worden dan zitten de pitten en het klokkenhuis door de compote?
  Groetjes Rodie.

 16. Okke Amerongen 6 oktober 2011 18:06 uur

  Hallo Rodie, Het is niet mijn recept maar volgens mij heb je gelijk. Ik zou de klokhuizen wel verwijderen want die zijn gewoon niet lekker. Ik pas het aan in het recept.

 17. Anja Jovanovic 9 oktober 2011 01:26 uur

  Afgelopen week heb ik 4 kilo kweeperen verwerkt tot een compote\jam.
  Ik voegde er 6 zoetzure appels sap van 1 ciroen en halfzoete gelei suiker aan toe en 150 gram grof gemalen walnoten.
  Echt heerlijk!

 18. Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:23 uur

  Hallo Anja, Lekker suggestie kweeperen compote met walnoten. Kweeperen met appel is een gouden combinatie!

 19. rodie 11 oktober 2011 19:24 uur

  Vanmiddag dit recept gemaakt. Ik heb alleen de halve hoeveelheden genomen.
  Om het recept uit te proberen. De smaak is prima, alleen mis ik de smaak van citroengras. Heb toch 5 stengels gebruikt en de dikke gedeelten plat geslagen voor meer smaak. Moet het nog uit proberen met een stukje kaas. Maar op een boterham zal het zeker smaken.

 20. Okke Amerongen 11 oktober 2011 19:32 uur

  Hallo Rodie, Vreemd inderdaad want citroengras is vaak erg aanwezig maar het zal zonder sterke citroengras smaak nog steeds heerlijk zijn.

 21. ans gramser 23 oktober 2011 19:22 uur

  Wat een informatie over de kweepeer.Heb een struik die rose in bloei staat en waar dan nu kleine gele appeltjes aa

  Is de kweepeer alleen een boom of kan het ook een struik zijn?Heb nu kleine gele appeltjes maar weet de naam van de struik niet.

 22. Okke Amerongen 24 oktober 2011 20:27 uur

  Hallo Ans, Een kweepeer kan ook gewoon als struik groeien maar meestal verkopen ze toch bomen. Als je een struik hebt die klein is (zeg maximaal 1 meter hoog) en hij kleine gele appeltjes geeft kan het ook een Japanse kweepeer zijn. Die zijn maximaal 10 centimeter doorsnede en ook goed te gebruiken voor gelei. Zoek in Google maar eens op: chaenomeles japonica. Ze bloeien van rood, oranje tot wit. Het kan natuurlijk ook gewoon een kweepeerras met hele kleine kweepeertjes zijn.

 23. Riet David 26 oktober 2011 17:00 uur

  Beste mensen,

  werken met kweeperen is nieuw voor me. Van een Franse relatie kreeg ik een recept voor kweeperenlikeur waarbij het onduidelijk is of de kweepeer geschild moet worden, dan wel met schil in de ‘alcohol pour fruits’ mag verzuipen. Het resultaat van dit brouwsel is eerst over drie maanden te testen. Heeft iemand hiermee ervaring? Met dank voor alle informatie, en vriendelijke groet,

  Riet David

 24. Okke Amerongen 26 oktober 2011 20:42 uur

  Hallo Riet, Vaak zeef of filter je de kweepeerlikeur. Je kunt dus gewoon de kweepeer met schil gebruiken. Wel even het dons er af vegen met een doek. Hier vind je een recept voor kweepeerwodka: https://www.kweepeer.nl/recepten/kweepeerwodka/ Niet hetzelfde als likeur maar ik geef toch omdat hier ook de hele vrucht met schil in gaat. Veel succes!

 25. olga 28 oktober 2012 09:15 uur

  Heb gisteren nog de kweepeercompote gemaakt van kweeperen die nog gaaf waren. Geen grote oogst dit jaar maar toch nog altijd 10 kilo. ( vorig jaar 50 kilo) de compote ziet er prachtig uit. Naast citroengras heb ik ook wat steranijs toegevoegd en later verwijderd net zoals het citroengras. Ik ga het vandaag proberen met een blauwe schimmelkaas. Lijkt me heerlijk

 26. Okke Amerongen 28 oktober 2012 13:57 uur

  Hallo Olga, Van 10 kilo kun je nog steeds heel wat lekkers maken. Leuk dat je dit recept geprobeerd hebt. Eet smakelijk vanavond.

 27. Martijn 26 oktober 2013 21:24 uur

  Ben benieuwd naar de smaak. Ook benieuwd waar de voorbereidingstijd van 15 minuten vandaan komt. We zijn net met z’n tweeen bezig geweest met schillen en verwijderen klokhuizen. We zijn er vanuit gegaan dat de 3 kilo het gewicht is van de nog niet geschilde peren. Daar hebben we drie kwartier over gedaan. De peren zijn erg hard. Dit jaar erg goede oogst van ons boompje. Denk 30 kilo.

 28. Hilde De Roost 6 september 2014 07:14 uur

  Hallo Okke, ik heb nog een heel fijn receptje met de PITTEN van kweepeer.
  Haal de pitten uit de kweeperen, doe ze in een klein glazen confituurpotje, overgiet ze met alcohol (bv.wodka of jenever). Sluit het potje en schud het af en toe, je zal zien na een paar dagen wordt er een “gel” gevormd. Deze gel is heel erg goed tegen gekloven huid, ruwe handen en voeten, brandwonden (werkt super) en zelfs tegen rimpels !! Je huid wordt zo zacht als een babyvelletje.
  Je kan het ook gebruiken voor doorligwonden, maar opgelet bij dit gebruik zou de alcohol wel eens kunnen prikken.
  De gel kan jarenlang bewaard worden dankzij de alcohol. Als het potje dreigt leeg te geraken, overgiet dan de pitten opnieuw met alcohol. Laat enkele dagen staan, maar schudt af en toe en je zult zien; de pitten maken opnieuw gel. (niet eeuwig natuurlijk, maar je kan het toch een aantal keren doen)
  Prettige bijkomstigheid : De gel ruikt heerlijk naar amandelen.
  Ook fijn om kado te doen.

 29. Okke Amerongen 7 september 2014 09:36 uur

  Hallo Hilde, Ik heb het enkele jaren geleden ook een keer geprobeerd en het recept voor een crème van kweeperen op de site gezet. Het ruikt inderdaad lekker naar bittere amandelen.

 30. margaret 27 oktober 2014 12:34 uur

  Ik zie dat bij veel recepten dat de peer geel blijft, zoals bij deze compote.
  Ik had de kweeappel bij iemand gekocht en die zei dat haar gelei geel bleef. Bij mij werd het rood. Hoe kan dat en Wat kan ik daaraan doen.